מהי הפרעת קשב וריכוז?
אני משנן ומשנן וכלום לא נקלט מדוע?
הפרעת קשב וריכוז והטיפול בו הינו תחום חדש יחסית ברפואה המודרנית
אשר הולך ומתגבר כתוצאה מהלחצים המרובים שהחיים המודרניים מזמנים לנו.ההפרעה בעיקר מצריכה התיחסות כשמתגלים הכשלים והתוצאות המאכזבות בתחומי הלימוד, התעסוקה ומערכות היחסים.
בשנים האחרונות אנו עדים לשכלול רב בתחום האבחון של ההפרעה אך דרך הטיפול המקובלת והגורפת היא הכנסת דור שלם לצריכת כדורים פסיכיאטרים. לאחרונה אנו עדים לכך שגם אנשים נורמטיביים שלומדים במכללות ושאינם סובלים מהפרעת קשב וריכוז נאלצים לצרוך כדורים על מנת לעמוד "בסטנדרט החדש" ולהתאים את עצמם לאלה שצורכים כדורים על מנת להוציא ציונים טובים יותר.
ההפרעה משלבת מצד אחד עומס ותחושה של חוסר יכולת להתמודד עם כמות המשימות/חומר הלימוד שעלינו להתמקד בו ולהפנים אותו בזמן נתון ומוכתב ומצד שני כמויות אדירות של פיתויים שונים שבעל ההפרעה אינו רוצה להחמיץ. "הראש" של בעל ההפרעה מרוכז בפיתויים אשר יותר מושכים אותו ועושה הכל על מנת לא לפספף אותם.
ככול שההפרעה מתמשכת ואיתה הנזקים, הלחץ גובר. הגוף מתרגל להפריש הורמוני סטרס שגורמים לנו לקפוא או לרחף ולהיכנס למצב מסך שחור( בלק אאוט). מצב זה גם מאופין בריכוז ומיקוד בגורמים שמסביבנו במקום בחומר הלימודי. כתוצאה מהלחץ ומהפרשת הורמוני הסטרס מתקבלים בהמשך שלל תגובות דחק גופניות.
שורשי ההפרעה אצל ילדים ונוער ובשלב מאוחר גם בחיים הבוגרים מתחיל בדרך כלל אצל הורים אשר סובלים בעצמם מסטרס, לא טיפלו בעצמם ועכשיו "מדביקים" את הילדים. הצלחת הטיפול בילדים ובנוער לא אחת תלויה גם בריפוי ההורים. גם עם מקור הפרעת הקשב והריכוז אינו סטרסאוגני אלה אורגני אזי עצם ההפרעה מייצרת סטרס הדורש טיפול.
מצב הבלק אאוט המוכר מזכיר מאוד התנהגות של מערכת החשמל בבית. כשאנו מדליקים הרבה מכשירי חשמל באותה העת עד שהפיוז קופץ. כך גם קורה למערכת העצבים שלנו שזקוקה להרבה משאבים בעיקר בזמן בחינה.
לאחר הכשל מתקבלת בדרך כלל תגובה נפשית קשה המכילה תחושות אכזבה, כעס, חוסר אונים, אפאתיות, דכדוך, חרדה ותסכול.
לחץ נפשי מתמשך, בדרך כלל מלווה בדפוסי דחיינות של משימות אשר דורשות תגובה ונדחות בעיקר לנוכח תחושת חוסר האונים. במצב זה ישנו קושי להתמודד עם כמות גדולה של חומר לימודי ולא יודעים מהיכן להתחיל ואיך להתקדם. החיים היום יותר מבעבר מלאים בגורמי חוץ המפתים יותר מהחומר הנלמד ויש נטיה להתפטות.
כתוצאה מהדחינות מתקבלת תגובת שרשרת של לחץ הולך ומתגבר שמתלווה וגורם לשיאים חדשים בדאגה.
כשלחץ נפשי מלווה בעייפות נפשית זו מוגדרת כמחלה/בעיה פסיכוסומאטית והכוונה לכך שישנו קשר תגובתי ברור לדרך שבה הגוף שלנו קולט את המתרחש סביבו ומושפע מכך. השפעה זו של תחושת "סכנה" מפעילה מנגנון אוטמטי הבא לידי ביטוי בפקודות מוחיות לא רצוניות הגורמות לכיווצי שרירים (מצב דרוך כמו בשדה קרב)
והפרשות של הורמוני "הישרדות". מצב זה מכונה בעולם הרפואי סטרס.
מנגנון זה המופעל בתדירות גבוהה ומתמשכת גורם לנזקים חמורים ולעיתים בלתי הפיכים והוא השורש של רוב המחלות "המודרניות". מנגנון זה, הצורך מהגוף משאבים רבים, גורם להחלשות והתמוטטות הדרגתית של כל מערכות הגוף לרבות המערכת החיסונית. עוצמת ההתמוטטויות מלווה בסימנים ואיתותים שונים לעיתים פיזיולוגיים ולעיתים נפשיים המייצרים תחושות רגשיות קשות שקשה לחוות אותן.
ככלל, האדם רגיל להיות אקטיבי ולהספיק הרבה נקלע למצב חדש אשר הולך ומחמיר, בו תופעת התשישות וחוסר האנרגיה אינו מאפשר לו לבצע את תוכניותיו. מבחינה פתולוגית מדובר במצב שמעיק ומוריד את תפוקת הנשימה וגורר איתו בהמשך ירידה של תגובת המערכת החיסונית ויכולת התגברות על מחלות קלות יחסית.
מן הראוי לזכור, שלחץ נפשי נגרם בגלל ייאוש מתמשך ותחושת חוסר אונים באשר ליכולת שלנו לפתור מצוקות.
לחץ נפשי מלווה בעייפות מוגזמת והתעייפות מהירה לאחר מאמץ קל מצביעות על כך שהגוף מחוסר אנרגיות לחלוטין ואינו מקבל הזנה מאיזו שהיא סיבה של הצרכים הנפשיים פיזיים שהוא זקוק להם כדי להתקיים.
לא אחת מתלווה למחלה תופעת חרדה ומחשבות טורדניות כתוצאה מאובדן השליטה והתגברות הסימפטומים. במידה וכעת את/ה מודע/ת לסיבות שגרמו למצבך והנך מחפש/ת פתרון קבוע, סופי, טבעי וללא כדורים כימיים, שיטת A.S.A תעזור לך לקבל שליטה מהירה על הבעיה, להבריא, להשתחרר מהעייפות ולחיות חיים רגילים.